Collectie Arnhem 2014

It has been a pleasure as always to work with the 3rd year fashion students at ArtEZ in Arnhem on defining their collective ‘Collectie Arnhem’ for communication purposes. The press release and show invite below are in Dutch, although words like ZEST, FILTER, GRIP and CRINGE pretty much sum up the mood of a collection that was developed with all the senses in mind. The images below speak a more universal language although they of course fail to offer pleasure for your sense of touch.

Collectie Arnhem 2014 was realised by: Arjen Kesteloot, Colet Eshuis, Diek Pothoven, Eline Janssen, Eline Keuchenius, Eva van Beek, Isabelle Olschewski, Joanne Vosloo, Josephine Dulmers, Josephine Goverts, Katharina Dubbick, Kristan Kuijf, Laura Lepre, Lilian Admiraal, Maartje Janse, Madelène van Ulden, Marieke van der Ven, Max Zara Sterck, Tim Becx, Tung Trinh, Vera van Buren and Yvette Peek.

Photography: JW Kaldenbach

 

Collectie Arnhem 2014

Z E S T
filter  prikkel grip  cringe

Ziet, in tijden van visuele overkill, een blinde juist niet méér?
Het uitschakelen van één zintuig versterkt de andere. Deze hypersensitiviteit filtert de essentie uit onze waarneming en prikkelt ons vermogen tot interpretatie.
Het concept voor Collectie Arnhem 2014 werd geboren uit de fascinatie voor een uitspraak van een blind geboren jongen: “it’s beautiful, at least I think so, and I believe what I want to believe.”

In het ontwerpproces zijn puur visuele uitgangspunten – zoals bijvoorbeeld een kleurkaart – uitgeschakeld. In plaats hiervan waren tactiele eigenschappen van materiaal en hun bewerking belangrijk. De persoonlijkheid van de stoffen bepaalt het kleurbeeld.
Door ineenkrimpen ontvouwt een deel van de stof zich in prikkelende volumes die de drang naar aanraken uitlokken. De collectie dwingt de kijker zelf te bepalen wat hij ziet. De structuur van breisels wordt gefrustreerd door puff, volumes worden bedwongen, de kledingstukken verlangen een beleving van drager en toeschouwer.

De collectie heeft lange sluike silhouetten. Volumes worden platgedrukt of komen vanuit het materiaal naar buiten. Contrasten als xxl vs xs, rond vs recht en glans vs mat zijn in de collectie verwerkt. De silhouetten eindigen vaak ter hoogte van de kuit; het lengteverschil in verschillende lagen benadrukt het gelaagde geheel. Door draaiingen en openingen worden de kledingstukken opnieuw gedefinieerd. Scherpe 3D puff, breistructuren en frisse kleuraccenten geven de Zest.

Tags: ,

Leave a Reply